I dag har vi lukket
Luftfotoarkæologi er det man i fagsprog kalder ikke-destruktivt. Det vil sige, at selvom vi igennem vores arbejde lærer fortiden bedre at kende, er det ikke på bekostning af de danske fortidsminder vi finder og undersøger. Uanset hvor mange gange vi fotograferer eller scanner et fortidsminde tærer det arbejde ikke på fortidsmindets bevaring. Og netop bevaringen af dansk kulturarv ligger LAC meget på sinde.
Ved konventionel feltarkæologi er biproduktet af udgravningen, at de fortidsminder som undersøges, fuldstændigt eller delvist ødelægges. Den proces er nødvendig for at viden om sammenhænge og fund kan registreres og tages med tilbage til museerne. I tilfælde af anlægsarbejde, hvor fortidsmindet alligevel ville blive ødelagt, er den systematiske ødelæggelse af fortidsminderne ikke så problematisk. Desværre er det ikke kun ved arkæologisk arbejde, at dansk kulturarv forstyrres. Både dyrkning, skovdrift, hedepleje og naturlig erosion kan have voldsomme konsekvenser for den skjulte kulturarv derude. En gradvis nedbrydning, som ikke registreres eller genkendes i nedbrydningsøjeblikket. En gradvis nedbrydning af det kulturarvsmagasin som det danske landskab gerne skulle blive ved med at være de mange næste generationer.
Den bedste måde at beskytte den skjulte kulturarv i det danske landskab er, ved at finde den, registrere den og oplyse lokale aktører om det ansvar som de har, når de færdes i områder med bevaret skjult kulturarv.
Samtidig er det muligt, ved brug af fotografier fra bl.a. fly, droner og satellitter og geofysisk, at få helt ny viden om dansk forhistorie. Også det aspekt er centralt for LAC. For selvom redningsarkæologi praktiseres på tværs af landet, er det langt fra et særligt fuldstændigt indtryk af fortiden, der kan etableres på baggrund af det arbejde. Redningsarkæologi foregår hyppigst i områder, hvor der bor mange mennesker. En af fordelene ved ikke-destruktiv arkæologi er, at også områder, hvor der sjældent foretages redningsarkæologiske udgravninger, kan undersøges arkæologisk. Den ikke-destruktive arkæologi er dermed vores mulighed for at mangfoldiggøre kendskabet til dansk forhistorie i hele landet. Uden vi behøver at ødelægge de mange fortidsminder, som findes derude, kan vi udvide fagfæller og privatpersoners horisonter.
Luftfotoarkæologisk Center benytter sig af mangeårig erfaring inden for feltet, og arbejder med de nyeste teknologier og fuldt opdaterede kompetencer. Foruden de luftfotoarkæologiske studier opkvalificerer vi også vores studie af fortiden ved brug af andre ikke-destruktive metoder. Fra samarbejder med amatørarkæologer og ved brug af geofysiske målingsmetoder.
Søg