Det er ikke altid lige nemt at få klarhed over, hvad vi ser fra luften. Derfor er det en rigtig god mulighed, at vi kan foretage en mindre udgravning, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Det kan i sidste ende være det, der skal til for at forstå anlægget. Vi har også mulighed for at foretage kulstof-14 dateringer, hvis vi ellers finder noget organisk materiale ved udgravningen. Selv med mindre indgreb i fortidsmindet kan resultaterne være af ret stor betydning for arbejdet med fortiden.
Møllebjerg ved Vedersø. Undersøgelsen blev udført i tæt samarbejde med ArkVest, og havde til formål at undersøge et af de enkeltliggende grubehuslignende positive afgrødespor, som var fotograferet på stedet i 2008.
Foruden grubehusene (de mørkegrønne pletter) kunne luftfotografierne også fortælle om yngre højryggede agre, og nogle negative vegetationsspor af grubehus- eller brøndstørrelse. Ved undersøgelsen blev et mindre felt åbnet omkring et udvalgt grubehuslignende spor. Grubehuset lod sig let genfinde og bekræfte, men meget mere var at finde umiddelbart omkring. En situation, som måske forklarer de mange negative vegetationsspor i marken. For området umiddelbart vest for de undersøgte grubehuse var dækket af massive kulturlag. Fra dem blev der udtaget prøver til kulstof-14 datering, som pegerede på tiden mellem yngre jernalder og ældre vikingetid. Under kulturlaget fandtes samtidig et væld af hustomter og cirkulære og ovale grøfter. Husene var formodentlig fra ældre romersk jernalder og grøfterne var stratigrafisk ældre.
Søg