Med centerets fokus på ikke-destruktiv arkæologi, er det et strategisk mål for LAC også at udvikle ekspertise og den nødvendige udstyrsbase inden for det bredere felt, der kaldes ’remote sensing’, eller ’fjernmåling’ på dansk. Fly- og satellitfotos er én form for værktøjer indenfor dette felt. Går man tættere på jordoverfladen, findes der geofysiske metoder, som ofte er udviklet til helt andre formål, men som giver arkæologien stærke redskaber til at undersøge, hvad der ligger skjult under overfladen. Denne type remote sensing kaldes også near-surface sensing.
Resultaterne kan vejlede senere udgravningsarbejde, og hjælpe til mere målrettede undersøgelser. De kan også dokumentere lokaliteter, som ikke kan eller skal udgraves, f.eks. af budgetmæssige hensyn, eller på fredede fortidsminder. De vil ofte være den eneste mulighed for at undersøge beskyttede anlæg.
Når disse teknikker er blevet anvendt i dansk arkæologi, har det typisk været gennem firmaer, der specialiserer sig i geofysik, men som ikke har arkæologisk ekspertise. Udstyret er dermed ikke nødvendigvis optimeret i forhold til de spørgsmål, som arkæologer vil stille. Det samme gælder tolkninger af resultaterne. Opbygning af geofysisk ekspertise på arkæologisk baggrund vil derfor være en væsentlig styrkelse af den danske museumsverdens arbejde med disse metoder.
Søg